Назад

06.02.2019

Dubai Frame - Рамката

Описание

Дубай притежава най-високия небостъргач, най-големия търговски център, най-дългата автоматизирана метро система в света, най-големия акрилен панел в света, най-дългите танцуващи фонтани, най-големия изкуствен остров, най-богатите конни надбягвания. Тази седмица Дубай добавя още една суперлатива в този списък: сега можете да се възхищавате на всички тези световни рекордни трофеи чрез най-голямата картинна рамка на планетата.

Най-новата причудлива сграда на Дубай е под формата на фоторамка. И това не е случайно. Тя е разположена на място, откъдето се вижда и новата, и старата част на най-известното арабско емирство в света. Дефакто два небостъргача с височина от по 150 метра са свързани с топла връзка на последния етаж. Архитектурата е дело на Фернандо Донис.

Dubai Frame бешe открита на 1 януари. На час в нея могат да влизат по 200 посетители. Очаква се през първата година през нея да преминат 2 милиона души. Целта е Dubai Frame да се превърне в едно от любимите места за срещи на дубайци и гости на емирството. Работното време на сградата ще е от 10 до 19 ч. Посетителите ще могат да видят музей посветен на историята на Дубай и да разгледат визуализация как ще изглежда той след 50 години.

Цената на сградата е 68 млн. USD.

Но сградата се оказа спорна поради други причини. 50-етажният портал може да бъде най-високата картинна рамкав света, но архитектът му иска да добави още едно заглавие към статистическите данни: за него това е най-голямата открадната сграда на всички времена.

„Те взеха моя проект, промениха проекта и го построиха без мене“, казва мексиканския архитект Фернандо Донис,  който спечели сред 926 предложения международен конкурс през 2008 г. за „висока структура на емблема за популяризиране на новото лице на Дубай“.