Назад

12.01.2018

Египетските Пирамиди

Описание

Ацтеките, маите и древните египтяни са три абсолютно различни цивилизации, които имат едно единствено общо нещо - пирамидите. От трите древни цивилизации, египтяните са тези, които поставят стандарт на това, което днес всички ние познаваме като класически дизайн на пирамидите : масивни монументи с голяма квадратна основа и четири триъгълни стени, които се събират в една обща точка на върха. За разлика от тях, пирамидите на ацтеките и маите са със стълби и имат равнинен връх. Древните египтяни най-вероятно са избрали тази форма на гробниците на своите пирамиди заради своята соларна религия.

Смятало се е, че египетският бог на слънцето Ра - бащата на всички фараони, се е появил на Земята от могила с пирамидална форма и след това създал всички останали богове. Предполага се, че формата на пирамидата символизира слънчевите лъчи. Според един от изследователите на египетските пирамиди- професор Доналд Редфорд, египтяните започнали да издигат пирамиди веднага след 2 700 г. пр.н.е. и това продължило около хиляда години до 1700 г. пр.н.е..
Мистериите

До ден днешен Египетските пирамиди остават забулени в мистерия за археолозите, които така и не успяват да открият отговори на въпросите как са били построени и каква е принадлежността им. Пирамидите на Хеопс, Хефрен и Микерин, са разположени на западният бряг на река Нил в права линия. Древните египтяни вярвали, че там се наира долината на смъртта, защото слънцето залязва на запад. Египтяните са построии стандартните пирамиди с четири стени и квадратна основа.

До ден днешен се оспорва начинът, по който са били построени. Предполага се, че строителите са си служили с триони и длета, тъй като по онова време инструментите не са били толкова разнообразни като днес. Смята се още, че пирамиди са били строени в памет на фараоните. Никога не е бил откриван проект или сфема за строеж на пирамидите.
След много проучванип се установило, че пирамидите са построени с помоща на материал, подобен на бетона. Той е изключително издръжлив и може би по тази причина пирамидите са се запазили почти непокътнати и до ден днешен. Според някои пирамидите не са построени от човешка ръка. Скоро учените са направии анализ на камъните, с които са били построени пирамидите на Хефрен и Хеопс. В основата им камъните сякаш не са създадени от човека. Според други проучвания, за построяването на Хеопсовата пирамида са били нужни около 20 – 30 000 работници, които да строят в продължение на 23 години, за да я издигнат. Огромните каменни блокове са тежали средно около 2 тона. Много са предположенията как са били издигани от работниците.За издигането на един такъв блок са били нужни между 60 и 70 мъже.

Мистериите стават още по-заплетени. Диагоналите на пирамидите се простират на североизток и на северозапад, лежащи върху линиите на делтата на река Нил. С такава точност дори съвременните инженери биха се затруднили. Египтяните е трябвало да погледнат от високо, за да видят къде точно се намира делтата. Също така Хеопсовата пирамида се изравнява със Северният полюс, а за това им е бил нужен компас. Той е бил изобретен хиляди години по-късно и за това остава мистерия как са строяли с такава прецизна точност. Ако погледнем хеопсовата пирамида в Гиза от мястото, където се намира Сфинксът, през вечерта на лятно слънцестоене ще наблюдаваме слънцето мевду Хеопсовата и съседната й пирамида. Остава мистерия как египтяните са успели са преценят точното разстояние, тъй като те могат да го определят само знаейки точната дължина на годината. трите пирамиди в Гиза са разположени подобно на трите звезди от съзвездието Орион. Египтяните са строяни съобразно много астрономически факти и явления и разположение на звездите. Друго интересно около пирамидата е, че ако се раздели периметърът и два пъти на дължината на височината, ще получим цифра, равняшаща се на числото пи, изравнено до петнадесетата му цифра.