Назад

17.01.2018

Монтсерат

Описание

Планината Монтсерат, с едноименния манастир, се намира на 50 км от Барселона. „ Разрязана планина „ – това означава името Монт – серат. На не особено голямо пространство се извисяват хиляди изветрени скали, с толкова странни очертания, че никак не е невероятно, как в миналото пътешествениците привечер, са виждали огромна крепост с много кули, колони и бойници. 
Манастирът се достига лесно с лифт. Някои твърдят, че е вече на 100 години и нищо чудно като се погледнат тези стари кабини, но без значение, факт е, че работи безпроблемно.
Централно място в комплекса заема голямата базилика, където интересен образец на средновековното изкуство е изключително ценната дървена фигура на Богородица и младенеца, наричана Черната Богородица. За да я видят и да се поклонят пред нея се стичат хиляди туристи и поклонници от цял ​​свят. Има поверие, че докосването й лекува много болести.
Ценни произведения на изкуството се съхраняват и в манастирската съкровищница и в отделните параклиси из огромната територия на манастирския комплекс.Огромната библиотека на манастира съдържа повече от 250 000 тома изключително ценна литература, а също така 400 пергаментни свитъка и над 2000 древни ръкописа, между които и първите текстове на каталонския език от 12 век.
Монсерат е светилище за каталунците и исторически архив за испанския народ. Той е средище и на традициите и народните занаяти на Каталуния, съхранила за потомството ценни образци от материалното и фолклорно творчество.