Назад

07.02.2018

Палмовите острови

Описание

Палмовите острови са 3 изкуствени острова в Персийския залив, близо до град Дубай в Обединените арабски емирства. Всеки от тях има формата на палма. Целта на изграждането им е построяването на жилищни и хотелски сгради, както и увеличаването на дължината на плажната ивица.

Строителството на първия остров (Джумейра) започва през 2001 г., а на втория (Джебел Али) – през 2002 г. Те са завършени в края на 2007 г. Третият и най-голям остров (Дейра) е започнат през 2004 и завършен през 2009 г.
Палма Джумейра е най-малкият и най-оригиналният от трите острова. Той се състои от  ствол, 16 листа, и обкръжаващ полумесец, който оформя 11-километров вълнолом. Диаметърът е 6 км. "Полумесецът" е бариера, която защитава Палмата от морските вълни. Върху него ще бъдат разположени  само хотели.  "Короната"  на Палмата се състои  от 17 клона- микрорайони, с изглед към морето. Жилищните райони включват  около 8 000 двуетажни вили. Стволът е централната част на Палмата, където се намират парковете, търговските центрове, ресторантите и многоетажните жилищни блокове. Големината на острова е 5 на 5 километра и  общата му площ е повече от 800 футболни игрища.