Назад

05.02.2018

Пантеонът

Описание

Пантеонът (на италиански: 'Pantheon') е бивш древноримски храм в Рим, посветен на всички богове (на гръцки: Πάνθειον, в превод: на всички богове), а понастоящем католически храм, посветен на Богородица и вси светии (Basilica collegiata di Santa Maria ad Martyres). Пантеонът се намира в историческия център на Рим, на площада Пиаца дела Ротонда (Piazza della Rotonda). Пантеонът е сред най-големите инженерни достижения на античността, достигнали до наши дни.
Той е построен през 118-126 г.сл.Хр. по време на управлението на император Адриан.

Пантеонът е ротонда с правоъгълен портик на север. Ризницата и параклисът долепени под формата на буквата „П“ оформят външната фасада в южната част. Сградата е дълга 84 м., широка е 58 м., а максималната височина е 58 метра. Куполът на Пантеона в продължение на векове е най-големият света, а и до днес остава най-големият купол в света от неармиран бетон. Неговият вътрешен диаметър на височина и ширина е еднакъв – 43.3 м., т.е. вътре в него може да се вмести сфера с такива размери. За облекчаване на тежестта на купола, дебелината на стените намалява във височина – от 6.4 м. при основата до 1.2 м. в горната част.

На върха на купола има кръгъл отвор с диаметър 8.92 м., наречен „окулус”, популярен и като „Окото на Пантеона”. Освен че служи за намаляване на тежестта на купола, заедно с вратата се използва ио за осветление и вентилация на сградата. Попадащата през отвора вода по време на дъжд се отвежда от изградена под пода дренажна система.
Тук се намират гробниците на италианските крале Виктор Емануил II и Умберто I, и на кралица Маргарита Савойска. В храма са погребани също художника Рафаело, архитекта Балдасаре Перуци и музиканта Арканджело Корели.

На площад „Ротонда” пред Пантеона има фонтан сред който се издига обелиск от червен гранит на фараон Рамзес ІІ от VІІІ в. пр.н.е. Обелискът е висок 6.34 м., и заедно с фонтана и постамента достига височина 14.52 м. Първоначално обелиска се е намирал в Хелиополис в Египет, откъдето при управлението на император Домициан е пренесен и поставен пред храма на Изида и Серапис на Марсово поле. До 1373 г. обелискът се намира на площад Сан Макуто, но през 1711 г. по нареждане на папа Климент XI е пред Пантеона.