Назад

06.02.2019

Писта „Яс Марина“ - Абу Даби

Описание

Писта „Яс Марина“ е мястото, където се провеждат състезанията за Гран При на Абу Даби. Проектирана е от Херман Тилке и се намира на остров Яс, на около 30 километра от столицата на ОАЕ, Абу Даби. Трасето е второто в Близкия изток след това в Бахрейн. Преди официалното и откриване се правят тестове от азиатските серии GP2, а една седмица след официалното откриване на пистата се провежда и Гран При на Абу Даби 2009 от Формула 1. Яс Марина също така е домакин и на състезания от австралийския шампионат на V8 суперкарс, както и Яс V8 400.
Пистата „Яс Марина“ е замислена като арабската версия на пистата в Монако. Тя има 21 завоя и е построена върху изкуственият остров край пристанището на Абу Даби. Минава покрай яхтеното пристанище и през хотел Вайсрой, който е проектиран и изграден от ню йоркските архитекти Хани Рашид и Лиз Ан Кутюр, криволичи около пясъчните дюни и има няколко дълги прави, последвани от остри завои. Излизането от бокса става с минаване под пистат, което според някой от пилотите е доста опасно, но други пък споделят, че завоите тук са уникални и няма друга подобна писта в календара на Формула 1. В района на пистата са изградени освен яхтеното пристанище, но и тематичен воден парк, жилищни сгради, хотели и плажове.

Пистата разполага с 5 отделни трибуни (Основната главна трибуна, Западна, Северна и Южна трибуна и Голяма пристанищна трибуна. Част от изходите на тези трибуни се намира под пистата, излизайки зад медийния център, пистата за драг състазения, тематичният световен парк Ферари и кулата за ВИП гости.

    Капацитет на седящите места на писта Яс Марина – 41093
    Площ – 1,619 декара
    Дължина – 5,5 километра