Назад

23.01.2018

Саадинските гробници

Описание

Саадитите са династия, управлявала Мароко от 1554 до 1659 година. Влезте в Саадитските гробници и ще останете без думи, като откриете каква богата история се крие вътре! Основите на тези гробници датират от 16-ти век. Мястото става царски некропол през 1557 година, след погребението на първия саадитски принц.
Най-влиятелният от саадитите - султанът Ахмед ал-Мансур, наричан заради огромното си богатство "Златният", построил между 1578 и 1602 г. двореца "Ел-Бади" и родовата си гробница, състояща се от 3 зали, където били погребани останките на шестдесет и шестима глави на династията и стотина техни родственици.
Орнаментите от дърворезба на кедрово дърво и циментова замазка са уникални, а надгробните плочи са от италиански мрамор. Някои надгробни плочи са от разноцветни керамични плочки и се предполага, че са на по-нисши в йерархията на династията на Саадитите. Най-впечатляваща е залата с дванадесетте колони. Тя може да се види само от вратата и се чака на дълга опашка за да се направят няколко снимки.