Назад

05.02.2018

Ватикана

Описание

Държава град Ватикан (официално на италиански: Stato della Città del Vaticano произнася се [стàто деллà читтà дел ватикàно]; на латински: Status Civitatis Vaticanæ) е най-малката суверенна държава в света – както по площ, така и по население. Площта ѝ е около 44 хектара, а населението – 842 жители. Разположена е на хълма Ватикан (Монте Ватикано), в западната част на Рим и е изцяло заобиколена от столицата на Италия.

Това е църковна държава (вид теокрация), управлявана от епископа на Рим – папата. Всички най-високи държавни функционери са католически духовници от различни националности. Независимият град-държава е основан през 1929 г. с Латеранския договор между Светия престол и кралство Италия. Според условията на договора, Светият престол има „пълна собственост, изключителна суверенна власт и юрисдикция“ над града-държава.

На територията на Ватикана се намират религиозни и културни обекти, като например Базиликата Св. Петър, Сикстинската капела и Ватиканските музеи. Те разполагат с някои от най-известните картини и скулптури в света. Уникалната икономика на Ватикана се поддържа финансово от продажбата на пощенски марки и туристически сувенири, такси за допускане до музеи, както и продажбата на публикации.

Името на държавата се членува със спазване на правилата за пълен и кратък член
Ватиканът сам по себе си е с голяма самостоятелна културна значимост. Сгради като базиликата Св. Петър и Сикстинската капела са място на изключителни произведения на изкуството на едни от най-известните художници в света като Ботичели, Бернини и Микеланджело. Във Ватиканската библитека и Ватиканските музеи има произведения от изключителна историческа, научна и културна значимост. През 1984 г. Ватиканът е включен от ЮНЕСКО към списъка на световното културно и природно наследство. Той е също така пазител на латинския език посредством папската академия. Туризмът също е важна част от живота на Ватикана.