Маракеш, Казабланка, Танжер...само при споменаването на имената на тези градове усещаме истински приятен, пикантен мирис в ноздрите си. Тълпи от хора, пикантно разгорещените спорове, пространство с непрестанно движение – в минутата, в която стъпите в тази страна, разбирате, че сте пристигнали на уникално по рода си място.
Прекарайте уикенда в луксозните курорти Маракеш, Фес или Рабат, прогонващи злите духове с едни от най-пъстроцветните пазари в света, или даващи воля на едни от най-добрите състезателни пътища през ронливите като захар дюни в пустинята...И тази фантастично различна дестинация е едва на три часа път със самолет от Европа.
Официален език - арабски
Столица - Рабат
Най-голям град - Казабланка
Валута - дирхам (MAD)
Часова зона - UTC +0
Телефонен код +212...
Климат
Мароко има субтропичен и тропичен климатичен пояс. В северната част на страната, откъм Средиземно море, климата е субтропичен, средната температура през лятото е около + 24-28 С (понякога достига + 30-35 С), а през зимата зимата + 10-12 С. На юг климатът става все по-континентален, с горещи през лятото (над 37 ° С), през зимата (до + 5 ° С), дневната температурна разлика достига 20 градуса.
Население и език
Днес в Мароко преобладават арабите, но страната в миналото е населена с бербери, които представляват около 40% от жителите. Част от населението на юг е чернокожо; робството дълго време е съществувало в областите на оазисите. Има голяма еврейска общност, пуснала корени преди 2000 г., която масово емигрира към Израел и Франция при независимостта на Мароко
Кухня
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво да предложи дори на най-претенциозните вкусове. Продуктите, които се използват в готвенето, най-често са произведени в самата страна, особено многобройните плодове и зеленчуци. От месата се консумират предимно пиле, телешко и агнешко, логично на основната религия - свинското отсъства. Много важни за кухнята и за уникалния вкус на ястията са лимоните, фурмите, маслините, бадемите и смокините. Подправките са на почит и придават неповторим аромат на мароканските изкушения. Едни от най-типичните са шафран, канела, джинджифил, кимион, кориандър, куркума. В Мароко е възприето храната да се яде с ръце, а за вилица да се използва парче хляб. В случаи, когато все пак е необходим прибор, се използва дървена лъжица. В Мароко закуската често започва с марокански палачинки - багрер или мекици - мземен. Приготвят се с бяло брашно и грис. Палачинките са по-малки и по-плътни от познатите у нас и традиционно се хапват с мед и масло. Основно национално ястие е тажинът. Името му идва от съда, в който се приготвя – тип гювеч с плоско дъно и конусовиден капак. Обикновено се приготвя с месо, най- често телешко и агнешко, зеленчуци, маслини, фурми и много подправки. Вид тажин е мрузията - агнешко с мед и подправки. Това е един от най-популярните и апетитни специалитети в Мароко и се приготвя на Празника на жертвоприношението /сходен на Курбан-байрям в Турция/, когато се коли агне. Много характерен за страните от Магреба (Мароко, Алжир и Тунис) е кускусът. По традиция кускусът се приготвя в петък и в края на свещения месец Рамадан, както и при празнуване на новородено и сватба. Когато жените приготвят кускус, те трябва да се помолят, да говорят за религия и просперитет, да са изпълнени с положителни мисли. Разновидностите на кускуса са много и едни от най- интересните са съчетаването на сладко и солено – например кускус с месо, захаросан лук, леблебия, телешко или пилешко. Най-често се приготвя кускус със седем вида зеленчуци и месо.
Сувенири и подаръци
Ако посетите Мароко, не забравяйте да си купите някоя от красивите, ръчно изрисувани керамични чинии. Градовете Сафи и Фес са най-известни с производството си.
Посолство
Посолство на Република България в Кралство Мароко Адрес: Royaume du Maroc, Rabat - 10 000, 4, Avenue Ahmed El Yazidi (ex av. Meknes) Тел.: +212 537 76 54 77; +212 537 76 40 82 Факс: +212 537 76 32 01 Дежурен телефон в извънработно време: +212 661 230 656 Работно време: 09.00 - 16.30 ч. Консулски услуги: 10.00 - 13.00 ч. E-mail: Embassy.Rabat@mfa.bg Website: www.mfa.bg/embassies/morocco Приемни дни на ръководителя на СТИВ в сградата на посолството на Р България в Рабат: всеки втори и четвърти петък от месеца. Телефон на СТИВ за контакт: +212 522 202 642, e-mail: bulcomcasa@gmail.com