-Норвегия е най-северната страна в Европа и е известна с планините и фиордите си, както и с историята си като морска сила. Кралство Норвегия не е член на Европейския съюз, но участва в общия пазар на ЕС като участваща страна в Европейската икономическа зона (EEA) и Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA). Официални езици са букмол и нюношк, а северносаамският е официален в шест общини. Националният празник е 17 май, денят на който през 1814 г. е приета норвежката конституция.
-Името на страната идва от северногерманския език и означава „пътят на север“. Името на Норвегия от стария норвежки език е Nóregr, на англосаксонски – Norþ weg, а на средновековен латински – Northvegia. Сегашното име на Норвегия на норвежки е Norge. В стария норвежки тази дума означава „надълго по брега“ или „надълго по морето“.
-Норвегия обхваща западната част от Скандинавския полуостров в Северна Европа. Назъбената брегова линия е една от най-дългите в света и е разчленена на множество фиорди и над 50 000 острова, се простира над 2 500 km. Норвегия има граница по суша дълга 2 542 km с Швеция (1619 km), Финландия (727 km) и Русия (196 km). [5] На запад и на юг Норвегия граничи с Норвежко море и Северно море. Баренцово море и Северният ледовит океан мият най-северните брегове на Норвегия. Страната има издължена форма по посока югозапад-североизток.
-Официалната религия в Норвегия е лутеранството. По данни от 2004 г. 85,7% от населението принадлежи към Норвежката църква, 3,4% са други християни, 1,8% мюсюлмани, 9,1% – други
-Норвежката кухня е известна с отличните си сурови продукти, най-вече риба. Най-типичните рибни и морски продукти в кухнята са сьомга и пъстърва, но треска, камбала, херинга и скариди също са популярни. Типични месни продукти са месо от северен елен, лос, елен и яребица. Сушеното месо под формата на шунка и наденица е популярна храна през лятото. Млечни специалитети са овче сирене, приготвено по специален начин – брун уст(brun ost), което е с кафеникав цвят. Типичен норвежки хлебен продукт е тънък, хрускав хляб кнеккебрйо (knekkebrød).
-Климатът на държавата е необичайно мек за тази част на света, тъй като му влияе топлото течение Гълфстрийм. Зимата не е мразовита, но лятото е прохладно, с обилни дъждове и силни ветрове. Средната температура по крайбрежието през януари варира около нулата, през юли – около 14-16 градуса. Голяма част от територията на Норвегия е заета от Скандинавските планини, покрити с иглолистна растителност и прорязани от множество бързи реки, най-голяма от които е река Глома. Най-голямото езеро в страната е езеро Мьоса, с площ от 390 квадратни километра. Туристическа забележителност представляват фиордите по бреговете на Норвегия, образувани в края на последния ледников период.