Назад

11.01.2018

Асуан

Описание

Асуан (Aswan) е град в Южен Египет и столица на мухафаза Асуан. Населението на града е 275 000 жители (по данни от 2008г.), а надморското равнище е 106м. Асуан се намира на източния бряг на Нил. Градът е търговски и туристически център. Градът е едно от най – сухите места в света. Валежи няма с години, например валежа преди 18 януари 2009г. Е бил на 13 май 2006г. В Асуан се намира първият водопад на Нил. След водопадът, в близост до модерния град в реката се намира остров Елефантин – смята се, че името му идва от търговията със слонова кост в миналото, а друга теория твърди, че името на острова идва от формата му, която прилича на бивна на слон. На островът можете да видите храма на бог Кнум (египтяните смятали този бог за създател на човечеството) и двата древни нилометра (уреди за измерване нивото на водата на р.Нил). Има и много папируси, които доказват еврейското присъствие на острова. В Асуан интерес представляват православната църква Св. Архангел Михаил , която е изпълнена в коптски стил и джамията Ел – Тобия.
В древността египтяните забелязали, че на това място слънцето не прави сянка най-продължително време и затова очертали тук северния тропически паралел. По-късно с помощта на модерни средства е установено точното местонахождение на Тропика на Рака (един от петте основни паралели на Земята) - по-на юг от установеното от древните египтяни място. Тази част на Египет, между градовете Хартум и Асуан, е известна като Нубия, а населението й се различава значително от това на север. Нубийците са ниски, с характерна овална форма на лицето и черен цвят на кожата.Днес Асуан е най-известен със своята язовирна стена, изградена на около 13 км. южно от града. С построяването й се поставя край на сезонните наводнения по долината на Нил, които години наред са заливали множество селища и храмове в околността. Наред с това язовирът осигурява вода, необходима за култивиране на части от Сахара. Всъщност язовирните стени са две – първата от тях (Долната Асуанска стена) е построена от англичани през 1902 г. и е с дължина 2 км., а втората (Горната Асуанска стена) е изградена едва през 1971 г. от съветски и български специалисти. Новата стена се намира на 7 км. южно от старата и е с дължина 3,6 км., а ширината й е 1 км. в основата и 40 м. на върха.

Чрез изграждането на асуанската язовирна стена се образува язовир Насър, заемащ територия в Южен Египет и Северен Судан. По времето, когато е създаден, язовирът е вторият по големина в света - дълбочината му е 300 м., а дължината е 400 км. И до днес обаче Насър си остава най-големият язовир в Африка. Макар да решава много от проблемите на региона, свързани с приливите на Нил и водоснабдяването, проектът има и своите недостатъци. Териториите, залети от водите на Насър, са били населявани от нубийския етнос, който е принудително изселен от домовете си към Египет и Судан. Това и до днес създава редица проблеми, свързани с интеграцията на нубийците на новите места. Друг недостатък на язовира са екологичните проблеми, до които води изграждането му заради ерозирането на някои земи по делтата на Нил.
Асуан е и „родното” място на един от най-известните древноегипетски паметници – Абу Симбел, построен преди повече от 3 хиляди години. При построяването на язовир Насър обаче възникнала опасност храмовете да бъдат залети от водите на Нил - за да бъдат спасени, първоначално те са затрупани с пясък. През 1964 г. ЮНЕСКО започва най-голямата спасителна акция в историята на археологията – храмовете Абу Симбел и Филае, както и 35 села с над 150 000 души са преместени на по-високо място. В язовир Насър и до днес има острови с историческа значимост, като някои от тях се появяват само при спадане на нивото на водата.


Tyxo.bg counter