Назад

05.02.2018

Базилика „Сан Клементе“

Описание

„Сан Клементе“ (на италиански: Basilica di San Clemente; Сан-Клементе) е християнска базилика в Рим, Италия, разположена на около 10 минути пеша от Колизеума. Осветена е в памет на четвъртия римски папа - свети Климент. В базиликата на 14 февруари 869 г. е погребан св.Кирил Философ. 

Базиликата „Сан Клементе” е на три нива, като две от тях са под земята. На най-ниското се намира антична сграда от І век направена върху изгоряла през 64 г. по време на Нероновия пожар постройка. Второто (средното) ниво е християнска базилика от ІV век. Третото ниво се състои от трикорабна базилика, изградена през ХІІ век с ниска камбанария и атриум. 
В базиликата има пет капели : „Света Екатерина” в югоизточния ъгъл на базиликата, изградена в периода 1411-1431 г.; „Свети Йоан Кръстител” в северозападния ъгъл, отдясно на олтара с мраморна статуя на светеца; „Свети Кирил” изградена при северната стена със средства на папа Лъв ХІІІ, където днес се пази частица от мощите на светеца, открита през 1963 г.; „Свети Доминик” в североизточния ъгъл на базиликата, и „Светите Дарове” в югозападния ъгъл, първоначално е посветена на „Рождество Богородично”.

Tyxo.bg counter