Назад

06.02.2019

Бурж Кхалифа

Описание

Кулата Бурж Халифа (среща се и като Бурдж Халифа или Бурдж Калифа, а до завършването си беше известна като Бурж Дубай) е най-високата сграда в света с височина 828 метра. Небостъргачът бе открит на 4 януари 2010 г. с грандиозно звуково и светлинно шоу и фойерверки.
Ето няколко бързи факта за кулата Бурж Халифа + информация как да я посетите.
В сградата се намира първият в света хотел “Армани” със 160 стаи, чийто интериор е проектиран от едноименната модна къща.
На 124-тия етаж се намира наблюдателната площадка At the Top. До нея ще ви отведе най-бързият асансьор на два етажа в света, който се движи с 10 метра в секунда. На 124-тия етаж се намира откритата тераса със зашеметяваща гледка (има и телескопи), а на следващия, 125-и етаж, има 360-градусова площадка, декорирана като арабска машрабия (изнесена тераса) с 360-градусова панорама. Тук можете също да полетите до върха на Бурж Халифа чрез виртуална реалност или да полетите над целия Дубай в мултимедийно шоу. 124-ти и 125-и етаж се посещават с един билет.
Друга опция е да си купите билет за 124-ти, 125-и и 148-и етаж, като ще излезете на най-високата наблюдателна площадка на открито в света (555 м). Билетът включва още гид и питие.
Актуална информация за посещение на наблюдателната площадка, работно време, цена на билети и друга информация вижте на официалния й сайт: www.burjkhalifa.ae/en/observation
На 122-рия етаж – изискан ресторант.
В сградата има 900 апартамента, 37 етажа с офиси, 144 апартамента „Армани” и подземен гараж с 3000 паркоместа.
Във водите на изкуствено езеро до кулата Бурж Халифа са разположени Танцуващите фонтани – невероятна феерия от светлини, танцуващи водни струи и музика. Изградени са по подобие на фонтаните пред хотел Белажио в Лас Вегас, но разбира се са по-големи от тях! Хореографията е различна в зависимост от музиката, като засега има около 7-8 варианта, сред които “Time to say goodbye” на Андреа Бочели и Сара Брайтмън.

Tyxo.bg counter