Назад

23.01.2018

Долината Зелве

Описание

В долината Зелве християните са се крили от нашествията на персите и арабите между IX и XIII в. Долината е природен феномен с “приказни” скални комини, издигащи се на височина 30 – 40 метра и център за обучение на монаси.   

Долината Зелве е в турският регион Кападокия в провинция Невсехир, която почти изцяло се състои от пещери. Вече необитаемото място днес е музей на открито.
Зелве е населена още по римско време и е служела в течение на времето като убежище за византиици, селджуци, османци, гърци и турци. Сред различните църкви се намира и една джамия. През 1953г., тъй като земетресения и ерозия все повече разтушават пещерите, последните обитатели са преселени в новопостроения Yeni Zelve (Ново Зелве) с помощта на държавата. През 1967г. местността е обявена за музей.
Районът се състои от три долини (ръкава), чиито стени са покрити изцяло с пещери, които са били изкопани от жителите в меката туфа. Те включват апартаменти, занаятчийници, църкви и голям манастирски комплекс. Почти всички стаи са свързани с коридори и галерии, които са отчасти могат да се затварят с типичните за Кападокия камъни, които се изтъркулват пред входа. Достъпът отвън не е лесен, понякога подходите отвън се състоят в стръмни стълби или дори само дъски, които са набити в отвесните стени. Вътрешните връзки са тесни коридори, които от части също преминават вертикално през скалата и дори в някои случаи могат да се изкачат само чрез длъбнатини, за които да се захваща човек, докато се катери. В Зелве могат да се срещнат и типичните за Кападокия лофтове с боядисани входни отвори. От средната до първата (Южна) долина води все още проходим дълъг повече от сто метра тунел през скалата. През 2002г. Каменен блок се срутва между първата и втората долина, където се намира Църквата с елена (Geyikli Kilise ). От тогава тези части на обекта са затворени за посетители.

Църквите са изографисани толкова пищно, колкото в Гьореме, тъй като са датирани от времето на иконоборството или малко по- рано (8. до 9. век). Те показват прости рисунки и издялани от скалата орнаменти. Днес може да се види една скулптута на кръст във връзка с архаичните символи. На север от третата долина се намира двойна църква, която се състои от Църквата с рибата и Църквата с гроздето. В основното пространство на първата има три апсиди (полукръглата, понякога многоъгълна издатина на сградите, както и сводестите куполообразни части вътре в нея; в християнските храмове в апсидата се намира олтарът и презвитериумът), на покрива се намира релефен кръст, а на стените- кръстов медалион между две риби. В църквата с гроздето до далите й името гроздове могат да се видят останки от фигурни изображения, под тях- Мадона с дете, както и над входа- архангелите Михаил и Гаврил. В долината отсреща се намира силно разрушената Църква с колоните.
На стените на Баптистерия в средната долина се намират арките, на задната стена- два кръста. Сгушената между първата и втората долина Църквата с елена (Geyikli Kilise) има скулптуриран кръст на тавана и така нареченото изображение на елен, което всъщност изобразява агне.
В първата долина се намира на южната страна на около 10 метра височина на стената на един манастир, чиито малки пространства с тесните и начупени свързващи коридори изграждат сложен лабиринт. На срещоположните страни на долината се намира джамия с изработен от склата свод. Издадената фасада и прилежащото малко минаре са единствените иззидани сгради в местността.

Tyxo.bg counter