Назад

06.02.2019

Dubai Frame - Рамката

Описание

Дубай притежава най-високия небостъргач, най-големия търговски център, най-дългата автоматизирана метро система в света, най-големия акрилен панел в света, най-дългите танцуващи фонтани, най-големия изкуствен остров, най-богатите конни надбягвания. Тази седмица Дубай добавя още една суперлатива в този списък: сега можете да се възхищавате на всички тези световни рекордни трофеи чрез най-голямата картинна рамка на планетата.

Най-новата причудлива сграда на Дубай е под формата на фоторамка. И това не е случайно. Тя е разположена на място, откъдето се вижда и новата, и старата част на най-известното арабско емирство в света. Дефакто два небостъргача с височина от по 150 метра са свързани с топла връзка на последния етаж. Архитектурата е дело на Фернандо Донис.

Dubai Frame бешe открита на 1 януари. На час в нея могат да влизат по 200 посетители. Очаква се през първата година през нея да преминат 2 милиона души. Целта е Dubai Frame да се превърне в едно от любимите места за срещи на дубайци и гости на емирството. Работното време на сградата ще е от 10 до 19 ч. Посетителите ще могат да видят музей посветен на историята на Дубай и да разгледат визуализация как ще изглежда той след 50 години.

Цената на сградата е 68 млн. USD.

Но сградата се оказа спорна поради други причини. 50-етажният портал може да бъде най-високата картинна рамкав света, но архитектът му иска да добави още едно заглавие към статистическите данни: за него това е най-голямата открадната сграда на всички времена.

„Те взеха моя проект, промениха проекта и го построиха без мене“, казва мексиканския архитект Фернандо Донис,  който спечели сред 926 предложения международен конкурс през 2008 г. за „висока структура на емблема за популяризиране на новото лице на Дубай“.

Tyxo.bg counter