Назад

26.02.2019

Дубай - чудото на човешкия гений, което ще ви разтърси

Описание

Колкото и да не ви се вярва днес, по-голямата част от невероятното чудо на човешкия гений, наречено Дубай, преди 20 години не съществува.
Територията, на която в момента се намира най-високата сграда в света и още куп невероятни забележителности, е просто пустиня.
Днес градът е толкова невероятен, че не може да бъде описан - трябва да го видите с очите си.
Преди да се отправите към омайващите му небостъргачи, пясъчните му плажове и удивителните дюни на пустинята, вижте няколко факта, които ще ви накарат да се влюбите в Дубай.

1200 магазина и стотици ресторанти, или какво е да се разходиш във втория най-голям мол в света.

Дубай определено е раят за шопинг маниаците. В града има 65 мола, а в момента се строят още 10 търговски центъра.
Най-впечатляващият от тях обаче, без съмнение, е Dubai Mall. В него има 1200 магазина, стотици ресторанти, киносалони, луксозен хотел, ледена пързалка, аквариум и други

Молът, отворил през 2008 г., е посетен от 39 млн. души в първата си цяла година (2009 г.), докато последните данни от 2017 г. сочат 80 млн. посетители.

Бурж Халифа - всичко, което не сте очаквали

Всички знаем коя е най-високата сграда в света. Тези от нас обаче, които не са се докосвали до нея, едва ли могат да си представят какво е сграда да се издига на 828 метра над морското равнище.
Тя е толкова висока, че живеещите на последните етажи трябва да чакат две минути повече за залежа на слънцето. Ако времето е ясно, сградата може да се види от 95 км.
Открит през 2010 г., небостъргачът разполага с наблюдателна площадка на върха с открита тераса за 360-градусови панорамни гледки към околността.
Така че най-вероятно изобщо няма да ви учудим, когато ви кажем, че това е една от най-популярните забележителности в социалната мрежа Instagram.

Метро в пустинята и то какво

Метрото на Дубай е най-дългата и напълно автоматизирана метромрежа в света, която се простира на 75 километра.
Във влакчетата няма машинисти, но специално обучен персонал следи спазването на правилата и се грижи за сигурността на пътниците.
Метрото е разделено на две линии - червена и зелена. Първата е почти изцяло наземна. Сънят, храненето и пиенето във вагоните обаче се наказват с глоба.

Палм Джумейра - триумфът на човешкия гений

През 2001 г. край бреговете на Дубай има само... вода. След това се появяват невероятни изкуствени острови, единият от които - Палм Джумейра, е една от най-популярните забележителности в емирството.

По ствола и листата му - истински труимф на човешкия гений, са разположени частни имоти, търговски центрове, заведения, паркове и луксозни хотели.

Един от тях - Atlantis The Palm Hotel, е един от символите на Дубай. Дори и да не отседнете в него, можете да се насладите на забавленията, които предлага. В хотела са разположени аквариум с над 65 000 вида водни обитатели, приключенски воден парк, невероятната Laguna Ambassador, Заливът на делфините и безброй други чудеса.

Добре дошли в пустинята

Ако се намирате в сърцето на Дубай, със сигурност няма да предположите, че градът е израсъл върху пясъците на пустинята.
Но тя го е обградила в топлата си прегръдка, а разходка из дюните й е едно от най-невероятните приключения, на които можете да се отправите в тази част на света.
Мощни джипове, симпатични камили и истински оазиси - това са само част от чудесата на топлите пясъци. А една нощ под това звездно небе ще създаде едни от най-изумителните ви спомени.

Tyxo.bg counter