Назад

23.01.2018

Джамията „Кутубия“

Описание

„Кутубия“ (на арабски: كُتُبية) е най-голямата джамия в Маракеш, и една от най-внушителните в Мароко и Магреба.
Името „Кутубия“ („Книжна“, „Книжарска“) произлиза от арабското al-Koutoubiyyin (книжари), тъй като наоколо имало много продавачи на ръкописи.

Джамията, издигната през 12 век, по поръчка на емира Якуб ал Мансур (управлявал 1184-1199 г.) е образец на марърската архитектура на Алмохадите. Нейното характерно минаре-кула, високо 69 м. и широко 12.8 м става прототип за кулите на Хасан в Рабат и севилската Хиралда и подобните в Магреба, дори на построената наскоро най-голяма модерна джамия в света - "Хасан ІІ" в Казабланка. Във вътрешността на кулата са разположени 6 помещения едно над друго. Около тях се вие наклонен път, по който мюезинът можел да язди кон до самия балкон, разположен в горния край на кулата.

Според преданието за да изкупи греха си, че е нарушила мюсюлманският пост като е изпила една чаша вода по време на рамазана, жената на емира дарила всичките си златни накити от които били отлети сферите украсяващи шпила на минарeто, които се задържали там без да са закрепени за него по вълшебен начин. Всъщност сферите са от варакосана мед и са добре запоени, но легендата става причина за посегателства върху храма. В джамията немюлюлмани не се допускат.

Tyxo.bg counter