Назад

17.01.2018

Египетският пазар

Описание

Египетският пазар, Пазарът на подправки или Мъсър чарши са названия на едно и също място - място, изпълено с ухания и аромати от цял свят. Пазарът на подправки е разположен в европейската част на Истанбул и е част от комплекса на джамията Йени. Ако се чудите къде е мястото на пазар за подправки в комплекса на джамия, то отговорът е финансов. За да бъде финансирано строителството на голямата джамия, бил издигнат и пазар, на който се продавали подправки, внесени от Египет, а оттам идва и името му Египетски пазар.
Може да срещнете и други наименования на пазара като Йени (от името на джамията) и пазарът Валиде, което означавало майка на султана. Разказва се, че именно майката на султана пожелала да бъде направен пазар на подправките.
Египетският пазар е бил построен от камъни и тухли, а не от дърво, както другите пазари от оноЕгипетският пазар на подправкитева време. Формата на пазара е във формата на буквата „L” и магазините, които предлагат еднакъв товар, са групирани на едно място. Вътрешността на пазара представлява система от големи помещения със сводове, които са отворени от едната страна към вътрешния двор. Във всяко от тези помещения навремето е имало магазин, където са се излагали стоките за продан. Зад него е имало стая, два пъти по-голяма от магазина, която е служила за склад и за лаборатория за приготвяне на лекарства. На ъгъла на Египетския Пазар се намира куполообразно съоръжение за молитви. Навремето оттам хората са били призовавани да се молят. Съвременният си вид Пазара на подправките е придобил след реставрацията през 1943 година. 
Освен подправки на пазара се продават различни видове бижута, мебели, месни продукти, ядки, сушени плодове. Навсякъде може да видите изобилие от чували с разноцветни сушени растения, буркани със семена, провиснали снопове и нанизи, стени, отгоре до долу заети от скринове, рафтове със стъкленици и др. 

Tyxo.bg counter