Назад

23.01.2018

Градините на Мажорел

Описание

Ботаническата градина Jardin Majorelle е наименувана на своя създател - френския художник Жак Мажорел. През 1919 г. Жак Мажорел отива да живее в медината на Маракеш, романтично привлечен от светлините, шумовете, миризмите, архитектурата и хората на града от 1001 нощи. Започвайки през 1922 г. от една палма, той създава цяла ботаническа градина около вилата си. Разположена по протежението на централен воден басейн, градината съдържа стотици видове екзотични растения и птици от цял свят.
Градината е отворена за посещение през 1947 г. През 1980 година собствеността преминава в ръцете на Ив Сен Лоран и Пиер Берже. След смъртта на първия през 2008 година, пепелта му е разпръсната сред градината и в негова памет в едно от кътчетата е издигнат мемориален паметник.
Лехи с кактуси. Оазис в края на пустинята. Зелената перла на Маракеш. Акварел в синьо-зелени тонове. Колоритните описания затвърждават позицията на градината на Мажорел не само като осмото чудо на света, но и като живо произведение на изкуството. Тайнствен и обсебващ, шедьовърът на ландшафта поразява с непривично за окото разнообразие на цветове и несметно флорално богатство. Всичко пъстрее, клокочи, прелива, проблясва. Не случайно прахът на Ив Сен Лоран е разпръснат именно тук. 
„Живият“ син мажорел е символ на градината и главен елемент на стила. За раждането му трябва да благодарим на Жак Мажорел, който го заема от мароканската керамика и тюрбаните на туарегите (мъже от пустинни племена, които забулват лицата си.) „Забърках ултрамарин, бяло и розово-червено“ – разкрива тайната той. На практика цветът на наелектризирания копнеж, маскиран като нега, не е свойствен за Мароко. Но перфектно контрастира с кирпичените стени в теракота (оттук и името Червеният град) и зеленината.

По замисъла на създателя си главна роля в градината играят не само цветът и стилът на студиото, но и текстурата и формата на растенията. Отляво е територията на пустинята, отдясно – на тропиците. Характерните за традиционната ислямска градина бамбук, кокосови и бананови палми и огромни цъфтящи кактуси съжителстват с юка, бугенвилия, филодендрон, дифенбахия... Особен колорит внасят наредените покрай алеите глинени гърнета в син мажорел, светлосиньо, наситенооранжево, лимоненожълто и тюркоазено.

 

Tyxo.bg counter