Назад

24.01.2018

Исакиевски площад

Описание

На Исакиевския площад се намира Исакиевският събор - най-голямата православна църква в Санкт Петербург.
Разположена е на Исакиевския площад на Адмиралтийския остров в централната част на града. Построена е през 1818-1858 година в неокласически стил по проект на Огюст Монферан и е посветена на преподобни Исакий Далматски, светец, особено почитан от император Петър I, който е роден на неговия празник. През 1928 година богослужението в църквата е прекратено и тя е превърната в музей. То е отново разрешено през 1991 година, но сградата продължава да се използва главно като музей.
На Исакиевския площад е разположена триметрова изплетена карета, подарък от Музея на ръкавичката. Тази карета е прототип на приказната карета за коронации от колекцията на музея Ермитаж.
Простиращият се пред Исакиевския събор едноименен площад е завършен след построяването на храма и е един от последните архитектурни ансамбли, определящи облика на града. В центъра му се издига статуя на Николай І, която е създадена през 1859 г. по поръчка на съпругата му и трите му деца, чиито лица са гравирани като алегорични образи на Мъдростта, Вярата, Властта и Справедливостта.

Tyxo.bg counter