Назад

24.01.2018

Кремъл

Описание

Московският кремъл (на руски: Московский Кремль), или само Кремъл, е исторически комплекс в центъра на Москва. Днес Кремъл е сърцето на съвременна Русия – той е в централната част на столицата, на неговата територия са разположени редица важни структури на държавната власт: президентството, правителствени и други органи.
Превърнал се е в нарицателно име за властта най-напред на Руското царство (макар че цар Петър Велики мести столицата от Москва в новия Санкт Петербург), после – на Съветска Русия и на Съюза на съветските социалистически републики, а накрая – на днешната Руска федерация.

Намира се край река Москва. В съседство е с Александровската градина (с т.нар. Пост № 1 пред Гроба на незнайния воин) и Червения площад (с Държавния исторически музей, Мавзолея на Ленин и живописната църква „Свети Василий Блажени“).
Комплексът се използва за официална резиденция на президента на Русия. В него се помещават канцеларии на президентството.
Съставлява самостоятелна административна единица на Централния административен окръг на Москва.

Представлява крепост с формата на неправилен триъгълник. Съществуващите крепостни стени и кули са построени през 1485 – 1495 г. Общата дължина на стените е 2235 м, височината е от 5 до 19 м, а дебелината – от 3,5 до 6,5 м.
По стените са разположени 20 кули; 3-те кули, стоящи в ъглите на триъгълника, са с кръгло сечение, останалите са с квадратно. Най-висока е Троицката кула с височина 80 м. Най-известна е Спаската кула със Спаските врати и Кремълските куранти (4 стенни часовника), често използвана за символ на Московския кремъл.
На територията на комплекса се намират редица културно-исторически паметници от национално и световно значение. През 1990 г. Московският кремъл е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Tyxo.bg counter