Назад

11.01.2018

Луксор

Описание

Луксор е град в южната част на Египет, разположен на източния бряг на река Нил. Населението му е приблизително 500 000 жители.

Днешният град Луксор се намира на мястото на град Тива, столица на Древен Египет в периода на Средното и Новото царства. Луксор заслужено носи титлата „Най-големият музей под открито небе”, заради многобройните запазени останки от древността. Наблизо до града се намират Храмът на Амон-Ра, покровител на Тива, а на отсрещния бряг на Нил се намира Тиванският некропол, включващ Долината на царете и Долината на цариците, които са включени в Списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Луксор е древна столица на египетските фараони. Това е мястото, където е бил древният град Тива и често може да бъде срещнат като „най-големият открит музей на света”. Забележителност в самият град Луксор са останките от храмовите комплекси Карнак и Луксор.
Храмът на царица Хатшепсут - единствената жена-фараон (името й е споменато в Библията, като майка осиновителка на Мойсей). Във визитната си картичка Луксор добавя и Долината на царете с изключително красиви гробници, Колосите на Мемнон и др.
Луксор е идеалното място и за онези, които са решили да посетят Горен Египет. В Луксор е й крайната спирка на корабните пътешествия по река Нил. Крайречният булевард на Нил в Луксор е идеалното място за бягство от жегите.
В Луксор витае викторианска атмосфера, като представител е великолепният хотел Уинтър Палас. Той е построен през 80-те години на XIX век и е задоволявал високите изисквания на аристократите и кралските особи. Не може да не се споменат храма на Луксор и пътят на сфинксовете, Музеят на мумифицирането и музеят на Луксор, както и големия храмов комплекс Карнак.

Обиколката на Луксор може да е не изморителна, тъй като се предлага и един атрактивен начин за туристическа обиколка – с конски впряг.


Tyxo.bg counter