Назад

01.04.2019

Пет тайни, заради които да посетиш най-голямата страна в света

Описание

Пет тайни, заради които да посетиш най-голямата страна в света


 Русия е една от най-невероятните страни в света и това твърдение никой не може да оспори.
Като най-голямата държава на планетата, тя заема 38.6% от територията на Европа и 30.7% от тази на Азия, или 1/8 от територията на Земята.
Граничи с 18 държави – с 16 по суша и с 2 по вода. Населението й използва девет часови зони.
И това са само малка част от невероятните факти, които се отнасят за тази необятна земя.

Има ли обаче нещо, което не знаем за Русия?
Вижте пет тайни, които ще ви накарат да посетите тази изумителна страна:

1. Ермитажът, намиращ се в Санкт Петербург, е най-големият музей в Русия и един от най-големите и най-старите в света. Общата му площ е 127 478 кв. м.
Създаден през 1764 г. като частна колекция на Екатерина II, той е отворен за посещения през 1852 г. В него се пазят над 2 700 000 творби на изкуството, всяка година разглеждани от близо 4 000 000 души.
Много малка част от тях обаче знаят, че музеят си има и постоянни обитатели и те са... котки. Около 70 от пухкавите животинчета пазят съкровищата на Ермитажа от гризачи. Тази традиция датира от далечната 1745 г., а котките попадат в музея по заповед на императрица Елисавета - дъщеря на Петър I Велики, основателя на Санкт Петербург.
2. Московското метро е една от най-натоварените метросистеми в световен мащаб. То се състои от 12 линии, на които са разположени 199 метростанции. Общата му дължина е 331.5 км.
В работен ден метрополитенът на руската столица превозва 8.6 млн. пътници, които през уикенда намаляват до около 6.5 млн. на ден.
Всъщност, метро мрежата на Москва е една от най-красивите в света, което е популярен факт. Това, което повечето хора не знаят обаче, е, че съществува тайна метро мрежа, наречена Метро 2. Смята се, че тя свързва серия от секретни военни бункери.
3.Напоследък висящите мостове са особено популярни в Китай, където вдигат адреналина на осмелилите се да стъпят върху тях ентусиасти. Русия също може да се похвали с подобно съоръжение, при това не какво да е.
Дългият 550 метра SkyBridge се намира в Sochi Skypark, който пък е разположен в националния парк Сочи. Той виси цели 200 метра над пропастта, а гледката в краката на посетителите му е спираща дъха.
Мостът е смятан за един от най-красивите в света. Строителството му отнема две години, а за изграждането му са използвани 740 тона метал и 2000 куб. м бетон.
Това, което повечето хора не знаят? Той може да издържи земетресение с магнитуд 9 по Рихтер и до 3000 души натоварване.
4.Московският Кремъл е една от най-известните руски забележителности. Той е дом на редица важни структури на държавната власт.
Смятан за един от най-красивите президентски дворци на планетата, той е най-голямата средновековна крепост в света.
Най-посещаваната забележителност в руската столица обаче също крие свои тайни. И една от тях е свързана с... врани. Тези птици съсипват позлатата на кремълските куполи.
Заради това на служба в двореца са наети двойка соколи, двойка ястреби и един бухал. Те са част от орнитологична специализирана служба на Кремъл, а пернатите се обучават лично от служителите на Федералната служба по охрана.
5. С дължина от 9288.2 км, Транссибирската железница е най-дългата железопътна линия в света. Тя пренася пътниците си през 7 часови зони и територията на два контитента - Европа и Азия, а голяма част от тях смятат, че това е приключението на живота им.
Най-дългият влаков маршрут в света тръгва от Москва и стига до Владивосток. Пътуването продължава 15 дни.
Това, което може би не знаете? Във вагоните на Транссибирската железница се предлага all inclusivе, а най-невероятното приключение, което предлага тя - да потопите ръцете си в най-дълбокото езеро в света (1642 м), което е най-големият природен резервоар на прясна вода.

Tyxo.bg counter