Назад

29.01.2018

Площадът на революцията

Описание

Площадът на революцията (Piaţa Revoluţiei) се намира в центъра на Букурещ. Преди 1989г. е бил известен като площада на двореца, след това е получил името си Румънска революция. На него са разположени част от забележителностите на града. Там се намира и сградата, където е бил някогашният централен щаб на румънската комунистическа партия, а днес е седалище на сената. Много паметници се намират на това място, сред които: Национален музей на изкуствата, румънският Атенеум, конната статуя на Карол I и още, Централната университетска библиотека в Букурещ.

До 1989г. това място носи името площад Gheorghe Gheorghiu Dej (президент на народна република Румъния през 1961-1965г). През декември 1989г., след протести, които се появяват в град Тимишоара, Чаушеску, след пътуване в Иран, е бил принуден да се върне в Румъния на 20 декември, за да успокои ситуацията. На следващия ден той държи реч от балкона на Централния комитет (намира се на настоящия площад на революцията). По време на речта си тълпата започва да скандира революционни лозунги, Николае Чаушеску изглежда недоверчиво, докато съпругата му призовава за спокойствие. Президентската двойка бива принудена да избяга с хеликоптер. На север от Букурещ те биват заловени, осъдени (по време на 45-минутен телевизионен процес) и убити. Въпреки напускането на диктатора, сблъсъците са продължили на площад Революция и причиняват близо 600 смъртни случая само в Букурещ. Много съмнения остават по отношение на събитията от декември 1989г., тъй като няма светлина по много въпроси. Убийството на единственият комунистически лидер изглежда крие големи интереси от бивши членове на ДС (държавни служби), което им е позволило да останат на своите постове в правителството след революцията. По същия начин, много източници сочат поръчки от Русия, властта, на която Чаушеску бе обърнал гръб няколко години по-рано.

В знак на почит към тези, които са се борили за свободата, е издигнат паметник на площада през 2005г. Мемориалът на Възраждането се намира срещу известния балкон, на който могат да прочетат имената на революционерите загиналите за демокрацията.
Този паметник, поради своята цена от 5,6 милиона леи, е създал много противоречиви чувства сред румънското населението. По същата причина, последните протести, които са се провели в Букурещ не са се състояли на това място.

 

Tyxo.bg counter