Назад

15.02.2019

С аромат на подправки и море: удивителното Мароко

Описание

Цвят, мирис и вкус - Мароко зашеметява всички туристически сетива

От заснежените върхове на Атласките планини до непрекъснато променящите се пясъчни дюни на Сахара - Мароко е преживяване, което всеки трябва да опита поне веднъж в живота си.
Страната влезе в класациите на Booking.com, Lonely Planet и Vogue Living, събрали дестинациите, които трябва да бъдат посетени през 2019 г.

Шефшауен
 Градът с невероятен син цвят е не само една от визитните картички на Мароко, но и една от най-популярните локации в Instagram. Той е един от фаворитите на Vogue Living за посещение през тази година.
 Градчето е разположено на склоновете на планините в северната част на страната, близо до Средиземно море. То е просто една спирка на пъта на керваните между Фес и Танжер, преди на жителите му да им хрумне гениалната идея да боядисат къщите си в синьо.
Така Шефшауен се превръща в една от най-успешните туристически дестинации в Мароко.

Варзазат
Според Booking.com, това е една от десетте нови дестинации, които трябва да посетите през 2019 г.
Разположено южно от планините Атлас, градчето е наричано "Вратата на пустинята", тъй като от него започват пясъците на Сахара.
То е световноизвестен филмов център, от който тръгват популярни филми, като „Живите светлини“ от поредицата за Джеймс Бонд, „Мумията“, „Гладиатор“, "Междузвездни войни", „Астерикс и Обеликс: Мисия Клеопатра“ и много други.
Именно тук се намира и най-голямото филмово студио в света.

Мекнес
 Това е един от Топ 10 градове, които експертите от Lonely Planet препоръчват за пътуване през 2019 г.
Намиращ се в северната част на Мароко, Мекнес е един от четирите имперски градове, но е доста по-непопулярен като дестинация от Маракеш и Фес.
Мекнес обаче си заслушава заради красивите крепостни стени, гигантския подземен магазин за хранителни стоки и великолепната порта.
Наречена Баб ал Мансур, тя е с толкова сложни и красиви орнаменти, че е определяна като една от най-красивите в цяла Северна Африка.

Маракеш
 Популярен като Розовия град, Маракеш е един от имперските градове на Мароко, разположен в централните части на страната.
Именно тук ароматът на Мароко се усеща най-силно - в очарователните улички-лабиринти на традиционни сукове, продаващи подправки и ароматен ментов чай - любимия на местните.
 Eдна от най-невероятните съвременни атракции в Маракеш е ботаническата „Мажорел“, която е собственост на вече покойния дизайнер Ив Сен Лоран. Съдържа стотици видове екзотични растения и птици от всички краища на света.
Новият музей Yves Saint Laurent пък предлага над 5 хиляди рокли и над 15 хиляди аксесоари, изложени на площ от 43 хиляди квадратни метра.

Агадир
Кацнал на брега на Атлантическия океан, древният Агадир е сринат от мощно земетресение през 1960 г. На възстановяването му слага начало крал Мухамад V.
Днес красивият морски курорт е едно от най-добрите места в света за топла ваканция през студените зимни месеци януари, февруари и март. Плажът му е с дължина 10 км, а морските дарове са пословично вкусни.

Tyxo.bg counter