Назад

24.01.2018

улица „Арбат“

Описание

„Арбат“ (на руски: „Арбат“) е живописна пешеходна улица в центъра на Москва (Централен административен окръг, район „Арбат“), която е сред най-известните в града. Понякога е наричана „Стари Арбат“ („Старый Арбат“) за различаване от близката ул. „Нови Арбат“.

Улицата се простира от Арбатския площад (част от „Булевардния пръстен“) до улица (бивш площад) „Смоленски площад“ (част от „Градинския пръстен“). Дължината на улицата е около 1 км. Най-близките метростанции са: Арбатская (Фильовска линия) и Арбатская (Арбатско-Покровска линия), Смоленская (Фильовска линия) и Смоленская (Арбатско-Покровска линия)

Най-разпространената хипотеза за етимологията на името го свързва с думата „арбад“ (на арабски: أرباض - предградия), навлязла чрез татаро-монголско влияние. За първи път „Арбат“ се споменава в документ от 1493 г.
През 18 век е считан за най-престижното място за живеене в града. Почти напълно е опожарен от пожара в Москва по време на окупацията на града от войските на Наполеон през 1812 г., след което е презастроен наново. През 19-ти - началото на 20-ти век на улицата живеят дребни дворяни, артисти и учени.

Поради многото уникални исторически сгради и известни артисти, живели и работили там, днес „Арбат“ представлява важна туристическа атракция. Ето някои от забележителностите:
сгради: къща на Николай Хитрово (къща-музей „Александър Пушкин“), доходни здания, театър „Вахтангов“;
статуи: на А. Пушкин и жена му Н. Гончарова, на Булат Окуджава, фонтан-статуя на принцеса Турандот;
заведения за хранене: ресторант „Прага“, The Hard Rock Cafe.

Tyxo.bg counter